Drób/wołowina/wieprzowina/ryby z ryżem/kaszą/batatami/ziemniakami i np. olejem mct lub kokosowym. Uważasz, że jednak przed treningiem lepiej zjeść taki posiłek "obiadowy" a dopiero po treningu płatki z owocem i odżywką (na odwrót niz ja zaproponowałam)? Ostatnio zjadłam przed treningiem właśnie taki posiłek i tak średnio sie czułam na treningu. Na [...]
[...] "przed treningiem" jest dość niesprecyzowanym terminem :) Niektórzy rozumieją to jako 15-30 minut przed treningiem, a inni 2 godziny :) Takie uwagi ogólne ode mnie. Jaki olej stosujesz? Bo olej a olej to duża różnica :) Z takich ogólnych uwag: postaraj się wprowadzić do diety zdrową rybę raz na czas: śledź, szprot, sardynki, łosoś, pstrąg. To [...]
[...] to następująco: - eliminuje bądź orgarnicza sięprodukty zawierajace kwasy omega 6 (bo tych kwasów w diecie jest zazwyczaj dużo). Do tych produktów zaliczamy m.in. margaryny, oleje: kukurydziany, z pestek winogron, słonecznikowy, sojowy, lniany niskolinolenowy... - zwiększamy w diecie udział produktóę będących źrodłem kwasów omega 3, których [...]
[...] chleba z dodatkiem miodu, pieczywa półcukierniczego i cukierniczego, wszystkie rodzaje mąki i kaszy, potrawy z mąki i kasz, gotowane, nie słodzone z dodatkiem surowego oleju lub oliwy, odtłuszczone mleko i produkty mleczne, białe sery z odtłuszczonego mleka, białko jaj, do 2 żółtek na tydzień, chude mięso wieprzowe, wołowe, cielęce, chude [...]
[...] z oliwek przez gorzki smak a najbardziej podchodzi mi rzepakowy oczywiście jeżeli chodzi o tłuszcze ciekłe. W mojej kuchni mam sporo źródeł tłuszczy jak masło klarowne , masło 82%, tłuszcz gęsi, olej kokosowy, majonez na oleju słonecznikowy , oleje z oliwek , lniany , rzepakowy, krokoszowy, sezamowy, słonecznikowy i sojowy z dodatkiem chili .
[...] pół kilo, tylko ok 200 - 300 g do posiłku. Wyjątek stanowią warzywa strączkowe, marchew, ziemniaki itp. - z tych liczę kalorię; - w przyszłym tygodniu chcę zaopatrzyć się w olej lniany i słonecznikowy tłoczony na zimno i również je dołączyć do diety; Moje pytania: - czy teraz plan wygląda lepiej? - czy ilość węgli na poziomie niecałych 150g jest [...]
[...] dorzucić witaminę E która jest silnym antyoksydantem, która zabezpieczy organizm przed produkcją wolnych rodników które mogłyby powstać w wyniku procesu spalania kwasów tłuszczowych wielonienasyconych w naszym organizmie. Najlepsze jej źródło to olej sojowy, kukurydziany, słonecznikowy, jajach, mleku, brokułach i innych roślinach zielonych.
Olej z pestek winogron ma bardzo niekorzystne proporcje kwasów tłuszczowych. Podobnie jak słonecznikowy, czy orzechy ziemne. Zdecydowanie warto go wyeliminować. Poza tym prawie 100g dziennie to abstrakcyjna ilość. Daj inne źródła tłuszczów. Ryby puszczowane rzadko. Bazuj na świezych/mrożonych. Możesz śmiało podbić ilość białka do 2g/kg. masy ciała.
slonecznikowy to kiepska opcja. dobre sa -oliwa z oliwek, olej rzepakowy, olej lniany, tran - to z plynnych. Zmieniony przez - Sachem w dniu 2005-02-20 17:51:42
takie coś wygrzebałem... Zerknijcie głównie na końcówkę :) Konsumpcja oleju lnianego i kapsułek z olejem rybim zmienia skład kwasów tłuszczowych n-3 w ludzkich czerwonych krwinkach: próba uwzględniająca różne dawki, porównująca dwa źródła kwasów tłuszczowych n-3.1,2,3 Gwendolyn Barceló-Coblijn, Eric J Murphy, Rgia Othman, Mohammed H Moghadasian, [...]
[...] leukotrieny itp.) związków o dużej aktywności biologicznej i istotnym wpływie na przemiany biochemiczne ustroju. Kwasy omega 3 (n-3) znajdują się rybach morskich i w olejach z nich pochodzących. Ale nie tylko tam! Mało kto wie o tym, że bogatym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych omega 3 (n-3) jest olej lniany – zawiera on [...]
[...] kulki lodów owocowych. Obiad - 350 kcal: Do wyboru 1. Pokroić w zapałkę 10 dag piersi z kurczaka, małą zieloną lub żółtą cukinię, marchewkę i por. Mięso obsmażyć na łyżce oleju, dodać warzywa i jeszcze 5 min. dusić. Doprawić solą, pieprzem i przyprawą chińską. Posypać tymiankiem, zjeść z kromką chleba pełnoziarnistego lub dwoma małymi [...]
[...] od treningu. Z tłuszczy używam masło, którym smaruję kanapki do pracy i do kolacji (bardziej jestem przekonany do masła niż do margaryny - za dużo chemii z tego co wiem)oraz olej niestety słonecznikowy zamiast oliwy z oliwek (do smażenia i sałatek), ale zmienię ten nawyk! Co do obiadu, to staram się nie przejeść, ale rzeczywiście spróbuję robić [...]
Sam MaGor pije olej (kokosowy). A innym poleca: olej olej! Olej kokosowy to nie jest klasyczny olej. Dobre oleje: rzepakowy, kokosowy Dobre oleje na zimno: lniany, konopny, oliwa z oliwek, oleje z orzechów (włoskich, laskowych, migdałów) Złe oleje: słonecznikowy i wszelkie inne "warzywne" Cała sztuczka to sposób pozyskania oleju. Kokosowy, [...]
"a jesli ktos odradzal ten olej to raczej mial na mysli traktowanie go jako podstawowego zrodla tluszczu." w takim razie tutejsi eksperci powinni chyba popracowac nad akcentowaniem swoich wypowiedzi podam kilka cytatow Jest to olej bardzo bogaty w n-6, tak samo jak slonecznikowy. Ja bym go nie ruszal omijal bym szerokim lukiem innymi [...]
[...] mamy często do czynienia z kombinacją cukrów prostych z wysokoprzetworzonych produktów i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-6 lub izomerów trans z rafinowanych olejów roślinnych. W przypadku kombinacji owoce i orzechy, gdzie zarówno w owocach, jak i w orzechach zawarte są znaczne ilości składników przeciwutleniających i [...]
[...] proste, są to pokarmy zawierające w nadmiarze proste, wysokoprzetworzone węglowodany (cukier, mąka i wszystkie produkty, jakie z nich się wytwarza) oraz nadmierne spożywanie olejów roślinnych omega-6, jak sojowy, kukurydziany i słonecznikowy, jakich wiele znaleźć można w przetworzonych pokarmach. Wyobraźcie sobie tarcie sztywną szczotką po [...]
Witam Panowie Dokładnie jeżeli chcesz dorzucić masło nie ma problemu ale proponuje te lepsze jakości, lub po prostu olej lniany lub słonecznikowy nie rafinowane tłoczone na zimno. Ja czasami sobie dorzucę olej rzepakowy rafinowany ale to raz/dwa razy w tygodniu jedna łyżka.Oliwy nie kupie bo po prostu za często bym jej nie używał a i jestem na [...]
[...] tylko pastę kawiorową i wchodziła nawet ale tam było tylko 50%kawioru co do masła to z kauflandu firmy stilla dolce(produkowane w chinach), 90% orzechów, reszta cukier, sól i olej utwardzony, ale cena jakoś koło 5,99 czy 6,99(ale chyba niecałe 6) za 340g jest kremowe i z jakimiś chrupkami. Zmieniony przez - PawelSzEvc w dniu 2011-05-30 22:18:49
[...] na skórze ochronny film oraz wzmacniających barierę lipidową w głębi warstwy rogowej naskórka Do takich zaliczamy m.in. Oleje roślinne bogate w kwas linolenowy (GLA) - oleje z wiesiołka, ogórecznika i czarnej porzeczki bogate w NNKT (niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe) - olej lniany, konopny, słonecznikowy, sojowy, rzepakowy, olej z [...]